Odkąd pamiętam uwielbiałam warzywa i owoce. Nie wyobrażam sobie dnia bez zjedzenia mandarynki, jabłka czy innego owocu. Do obiadu zawsze muszę mieć na talerzu warzywa, czy to surowe, ugotowane na parze czy upieczone. W każdej formie są przepyszne. Jednak czasami jest tak, że człowiek chciałby zjeść coś smacznego, ale nie chce mu się stać w kuchni i gotować. Dlatego zapiekanka jest idealnym sposobem na szybkie i pyszne danie, które nie zawsze musi być tuczące. Dzisiaj wybrałam szpinak jako podstawowy składnik zapiekanki. Przedstawię jak można go przygotować na 3 sposoby.
Przepis 1. Zapiekanka a'la tarta na cieście francuskim
To zdecydowanie moja ulubiona pozycja ze względu na składniki, które zarówno razem jak i osobno uwielbiam.
Składniki:
- ciasto francuskie
- 4 jajka
- 100 ml śmietany 30%
- 3-4 pomidory (sparzone, bez gniazd, pokrojone w plastry)
- 200 g łososia wędzonego
- 2-3 kulki mozzarelli pokrojonej w plastry
- 400 g szpinaku i rukoli
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1-2 ząbki czosnku (w zależności od smaku)
- szczypiorek (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Do miski wbij jaja, dodaj śmietanę, pieprz i sól. Całość wymieszaj do jednolitej masy i odstaw na bok. Formę do tarty wysmaruj masłem. Odetnij od szpinaku twarde ogonki. Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła, następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzuć szpinak i rukolę. Podduś aż zmięknie i odstaw. Na blacie posypanym mąką rozwałkuj ciasto francuskie - musi być cienkie. Wysmarowaną masłem formę do tarty wyłóż ciastem, dokładnie dociśnij je do brzegów, a wystające brzegi usuń za pomocą wałka. Spód ciasta nakłuwaj widelcem. Możesz wstawić ciasto na 15-20 minut do lodówki, by był lepszy efekt. Pokrój w plastry pomidory i mozzarellę. Wyjmij tartę z lodówki, wyłóż na nią uduszony szpinak i rukolę, następnie ułóż plastry lub kawałki łososia. Na rybę ułóż na przemian tworząc wachlarz plastry mozzarelli i pomidorów. Dopraw solą i pieprzem, zalej mieszanką jajek i śmietany. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut aż będziesz miała pewność, że jajka i śmietana się ścięły. Opcjonalnie posyp pokrojonym szczypiorkiem. Możesz podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! :)
źródło obrazka: kuchnialidla.pl
Przepis 2. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem
Tej zapiekanki nigdy nie ma się dość! :)
Składniki:
- makaron penne
- 500 g piersi z kurczaka
- 450 g szpinaku (może być mrożony)
- 150 ml wody
- 3-4 ząbki czosnku (w zależności od preferencji)
- 50-70g oscypka otartego (w zależności od preferencji)
- bulionetka drobiowa, np. Knorr
- zioła prowansalskie
- tymianek
- natka pietruszki
- koperek
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i natrzyj połową bulionetki, ziołami prowansalskimi, tymiankiem, natką pietruszki, koperkiem i pieprzem. Odstaw do lodówki na ok. 60 minut. Ugotuj makaron al dente. Rozmrożony szpinak przypraw odrobiną soli (nie za dużo, oscypek sam w sobie jest słony!), wymieszaj z wyciśniętymi 3-4 ząbkami czosnku i startym oscypkiem. Rozpuść drugą połowę bulionetki w wodzie. Kurczaka wymieszaj ze szpinakiem i zalej przygotowanym bulionem. Na dno naczynia żaroodpornego ułóż ugotowany al dente makaron, a następnie kurczaka ze szpinakiem. Zapiekać w piekarniku (z termoobiegiem) rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.
Smacznego! :)
źródło obrazka: mojegotowanie.pl
Przepis 3. Zapiekanka szpinakowa z serem feta
Zarówno szpinak, jak i brokuł goszczą w mojej kuchni dość często. To ze względu na wartości odżywcze jakie są w nich zawarte, m.in. błonnik, żelazo czy kwas foliowy.
Składniki:
- 0,5 - 1 kg ziemniaków (w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego)
- 700 g szpinaku (może być mrożony)
- 500 g mięsa mielonego
- 2-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
- 1 jajko
- 2-3 cebulki dymki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g tartego żółtego sera
- Delikat Czerwony (według uznania)
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz i pokrój w plastry lub półksiężyce. Ułóż na wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Pokrój cebulki. Do mięsa mielonego dodaj pokrojone cebulki, jajko, pieprz, sól i Delikat Czerwony (według uznania). Usmaż przyprawione mięso, następnie ułóż je na ziemniakach. Szpinak przypraw solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Ułóż na mięsie. Jogurt naturalny, tarty żółty ser, 2 łyżeczki Delikatu, pieprz i sól wymieszaj razem, a następnie wylej przygotowany sos na szpinak. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło.
Smacznego! :)
źródło obrazka: ankawgarnkach.pl
Jakie są Wasze niezawodne i szybkie przepisy na pyszne zapiekani ze szpinakiem? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę o zachowanie kultury. Na tym blogu mamy czuć się dobrze wszyscy.