Spaghetti to rodzaj makaronu, który wyrabiany jest ze specjalnej mąki pszennej, tzw. durum. Podstawowymi błędami w jego przygotowaniu jest łamanie go na kawałki, zalewanie go zimną wodą po odcedzeniu oraz podanie makaronu z ogromną ilością sosu. Sos jest jedynie dodatkiem, a najważniejszy jest dobrze ugotowany makaron al dente. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić trzy przepisy na tradycyjne włoskie spaghetti: carbonara, bolognese i pleśniowe.
PRZEPIS 1. Spaghetti Carbonara
Pierwszy z nich, czyli carbonara pochodzi z okolic Rzymu. Na pomysł połączenia makaronu z tym sosem wpadli alianccy żołnierze w czasie II wojny światowej. Jak łatwo się domyślić, był to eksperyment, który jak się okazało stał się rewelacją na całym świecie. Niektórzy do carbonary dodają śmietanę, jednak w tradycyjnym przepisie nie ma o tym mowy. Carbonarę przygotowujemy z makaronem typu tagliatelle, ale równie dobrze może być to makaron spaghetti.
źródło: procook.co.uk
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
- 150 g boczku
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 ząbki czosnku
- pietruszka
- starty parmezan
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj makaron. Rozgrzej patelnię z oliwą. Pokrój boczek i podsmaż. Jajka ubij z solą i pieprzem. Do boczku dodaj pietruszkę i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Ściągnij patelnię z ognia i dodaj odcedzony makaron. Dodaj połowę przygotowanego sera i wymieszaj. Odczekaj chwilę i wlej jajka, musisz uważać, by nie zrobiła się jajecznica tylko kremowy sos. Postaw na małym ogniu i wymieszaj. Wyłóż na talerz i posyp resztą sera. Smacznego! ;)
PRZEPIS 2. Spaghetti Bolognese
Spaghetti bolognese jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Bolonii. Oryginalny sos składa się z wielu rodzajów mięs, kiełbas, warzyw, oliwy, pomidorów i... czerwonego wina. Sos powinien się gotować 2-4 godziny. Tradycyjnie jest to sos oparty na mięsie (które było drobno krojone, a obecnie jest mielone) i winie, a warzywa są jedynie dodatkiem.
źródło: codogara.pl
Składniki:
PRZEPIS 2. Spaghetti Bolognese
Spaghetti bolognese jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Bolonii. Oryginalny sos składa się z wielu rodzajów mięs, kiełbas, warzyw, oliwy, pomidorów i... czerwonego wina. Sos powinien się gotować 2-4 godziny. Tradycyjnie jest to sos oparty na mięsie (które było drobno krojone, a obecnie jest mielone) i winie, a warzywa są jedynie dodatkiem.
źródło: codogara.pl
Składniki:
- makaron spaghetti
- 400 g mielonej wołowiny
- 150 g boczku, np. pancetta
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 puszka całych pomidorów
- 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1 szklanka mleka
- 1 duża cebula
- 2 średnie marchewki
- 5 ząbków czosnku
- tymianek, oregano, bazylia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrój w drobną kostkę cebulę i czosnek. Seler naciowy pokrój w cienkie paski, a marchewkę zetrzyj na tarce. Do dużego garnka wlej 4 łyżki oliwy, a gdy będzie już gorąca wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie wrzuć do niej seler i marchew. Zwiększ ogień i smaż ok. 5 minut. Wyjmij wszystko na talerz, ponownie wlej 1 łyżkę oliwy i wrzuć pokrojony w kostkę boczek. Po usmażeniu odsącz boczek i wymieszaj go z warzywami. W garnku z wytopionym tłuszczem z boczku przesmaż wołowinę aż się zrumieni, po tym wlej wino. Po odparowaniu wrzuć ponownie boczek i warzywa. Całość zalej bulionem i całymi pomidorami. Duś przez 2-3 godziny. Po 2 godzinach dopraw mlekiem oraz przyprawami. Podawaj z ugotowanym makaronem al dente. Smacznego! :)
PRZEPIS 3. Spaghetti z sosem pleśniowym
Ten sos często jest mylony z carbonarą. To w tym sosie dodajemy śmietanę. Jest bardzo wyrazisty w smaku. Idealny dla tych, którzy uwielbiają sery.
źródło: fantazjemagdyk.blogspot.com
Składniki:
- makaron spaghetti
- 250 g sera z niebieską pleśnią
- 125 g śmietany
- 1 duża cebula
- pierś z kurczaka
- oliwa
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
Przygotowanie:
Ugotuj makaron. Pokrój cebulę i pierś z kurczaka. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę. Następnie usmaż kurczaka i odsącz go z tłuszczu. Kolejny krokiem jest wlanie śmietany i podgrzanie jej. Dodaj kawałki sera i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj kurczaka, posól, popieprz, wsyp według uznania bazylii i oregano. Gotuj na małym ogniu. Po 2 minutach dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Smacznego! :)
A Wy jak robicie swoje popisowe spaghetti? Które lubicie najbardziej? Czekam na Wasze pyszne przepisy. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę o zachowanie kultury. Na tym blogu mamy czuć się dobrze wszyscy.